Thursday, May 14, 2015

Ofis TPM

2.2.7  Ofis TPM
Üretimi destekleyecek, büroların etkinliğini arttıracak bir sistem idari departmanlarda kurulmalıdır. İdari departmanlarda çalışanlar üretim etkin

liğini arttırmak amacıyla bazı çalışmalar yapmalıdırlar. Bu tür çalışmalara dolapların düzeni, dosyalama sisteminin kurulması, etiketlemenin yetreli yapılması, dolap raflarının ayakta dururken dahi kolayca görülüp ulaşımının sağlanması örnek gösterilebilir. Gerçek hayatta uygulanan prosedürlerin azaltılması, kararların hızla alınmasının sağlanması da diğer çarpıcı örneklerdir. [10],[IX-2]
Ofis TPM çalışmaları yürütülürken 5S metodolojisinin izlendiği Kaizenler uygulanır.


  
2.2.7.1 5S
Organizasyonlarda kalite ortamını yaratmak ve sürekliliğini sağlamak için kullanılan bir tekniktir. 5S’ in açılımı aşağıdaki gibi tanımlanabilir:
·                     Seiri – Organizasyon
·                     Seiton – Düzen
·                     Seiso – Temizlik
·                     Seiketsu – Standartlaştırma
·                     Shitsuke - Disiplin
5S aktivitesinin uygulanmasıyla çalışma ortamında iş güvenliği, yüksek verimlilik, proses ve ürünlerde kalitenin artması ve çalışanda moral sağlanabileceği gibi makine performansının da yükseltilebileceği açıktır.
Organizasyon (Seiri)
Üretim, depo ve ofis alanlarında anlık ihtiyacı duyulmayan malzeme, ekipman ve aletlerin ihtiyaca göre sınıflandırılarak ilgili bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Organizasyon yoksa çalışma ortamı hızla kalabalıklaşır, düzensizlik çalışanların iletişimini olumsuz etkiler, aletlere ulaşmada zaman kaybına, iş güvenliğinin tehlikeye girmesine, yüksek bakım maliyetlerine ve çalışanın moral yönünden olumsuz etkilenmesine sebep olur.
5S faaliyetlerinde ilk aşama olan organizasyonun doğru yapılmasının diğer aşamaların etkili biçimde yürütülmesinde oldukça büyük önemi vardır. Organizasyon sayesinde çalışanların şikayetleri hızla azalacak, ürün kalitesi yükselecek ve verimlilik artacaktır.
Düzen (Seition)
Sürekli ihtiyaç duyulan ekipman, demirbaş vb. malzenelerin kullanımını ve bulunmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılan düzenleme ve tertip işidir. Her türlü alet, aparat ve makine iyileştirme projelerini kapsar. Ancak organizasyon gerçekleştrilmeden yapılan düzen verimsiz olacaktır. Düzen olmadığı sürece hareket/iş kaybı, arama kaybı, insan enerjisi kaybı, aşırı stok, hatalı ürün ve güvensiz iş koşullarının ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Seiso (Temizlik)
Çalışma alanlarında ve makinelerde oluşan çevre, üretim ve/ve ya makine kaynaklı her türlü kirliliğin yok edilmesi ve korunmasıdır. Temizlik aynı zamanda bir göz kontrolüdür. Olabilecek arızaları haber verir. Temizlik olmadığı sürece iş ortamının ve makinelerin verimliliğ azalır, bakım maliyeti artar, ürün kalitesi artar ve kirlilik kaynağını bulmak gittikçe zorlaşır. Temizlik yapılırken de verim alınması için belirli bir disiplin içerisinde çalışmak gerekmektedir:
·         Temizlenecek alanlar belirlenir,
·         Temizliği yapacak çalışanlar belirlenir ve bu kişilere sorumluluk verilir,
·         5S temizlik haritası oluşturulur,
·         Günlük olarak 5S temizlik programı oluşturulur,
·         Temizleme metotları belirlenir,
·         Temizlik alet ve kimyasalları belirlenir,
·         Temizlik standartları oluşturulur,
·         Kontroller uygulanır.
Seiketsu (Standartlaştırma)
Organizasyon, düzen ve temizliğin korunması ve sürekliliğinin sağlanması için oluşturulması gerekli standarlar, kontroller ve iyileştirmelerdir. Standartlaştırma faaliyetine geçilmeden önce önceki üç aşamanın kesinlikle yerine getirildiğinden emin olunmalıdır. Standartlaştırma ile önceki adımların kontrolü sağlanarak bu adımlardaki hataların tespit edilmesi ve düzeltilmesi kolaylaştırılır. Sürekli gözlem ve ölçüm yapılmış olur. Standartlaştırma, iyileştirme projelerini yaygınşlaştırarak her türlü maliyeti önler ve verimliliği korur.
Shitsuke (Disiplin)
Mevcut adımların uygulanmasının sürekliliğini sağlamak, çalışanları eğitmek, iyileştimeleri duyurmak, sloganlar bulmak, kampanyalar yapmak, takımları ödüllendirmektir. Başka bir deyişle önceki 4 adımı birbirine sıkıca bağlayan çalışmadır. Disiplin, çalışanların motivayonlarını arttırmak, sorumluluk bilinçlerini geliştirmek, öz güvenlerini arttırmak, rollerini belirlemek ve çalışanlara varlığını hissettirmek gibi amaçlar için uygulanır.

5S metodolojisi üretim sahası, atelyeler, depo alanları ve ofisler olmak üzere bir çok uygulama alanına sahiptir.

No comments:

Post a Comment